Vedligeholdelse af smykker

Hos Evena ønsker vi, at dine smykker forbliver smukke gennem mange år. Det er dog vigtigt, du selv er opmærksom på at pleje og vedligeholde dit smykke, så det holder sig pænt i lang tid. Vi har derfor samlet vores bedste tips til at passe på dit smykke.

Sådan behandler du dine smykker

Hvis du bruger smykker til daglig, bør du særligt være opmærksom på, hvad du udsætter smykket for. Tag altid smykket på til sidst i din daglige rutine, og efter du har påført creme, parfume, hårlak osv. Produkterne indeholder kemikalier, som smykket ikke har godt af. 

Tag smykker af når du går i bad, vasker dyrker motion og skal sove. Således undgår du, at smykket oxiderer, får misfarvninger eller slider på smykket.

For at vedligeholde dine smykker bedst, anbefaler vi altid, at du tager smykker af, når du:

  • Skal sove, da kroppen udskiller sved om natten, der kan give smykket sorte pletter
  • Vasker hænder eller går i bad, da sæberester kan sætte sig i smykket
  • Dyrker sport, solbader eller går i sauna, hvor det udsættes for sved og varme
  • Påfører creme/parfume/hårlak, og husk at vent til produkterne er tørret ind

Det er vigtigt at understrege, at misfarvninger, sorte pletter osv. ikke siger noget om kvaliteten af smykket, men blot er almindelig vedligeholdelse.

Slitage

Alle smykker kan oxidere, blive plettet og miste noget af deres glans, når de kommer i kontakt med ilt og hudens syre. Vi mennesker udskiller naturlig syre i huden, og nogle udskiller mere end andre, hvilket kan misfarve smykker eller slide overfladebehandlingerne af hurtigere. 

Forgyldte smykker har fået en tynd overfladebehandling med guld. Da der kun er et tyndt lag guld ovenpå smykket, er det særligt udsat overfor slitage. Alle forgyldninger kan med tiden slides af – hvor hurtigt det sker, afhænger af brugen af smykket og tykkelsen på forgyldningen. 

Skulle forgyldningen være slidt af dit smykke, er det som regel muligt at få det genforgyldt hos den lokale guldsmed.

Opbevar dine smykker mørkt og tørt

Smykker skal helst opbevares mørkt og tørt, da sollys og luft nemlig kan misfarve dem. Undgå også at lægge smykker op af hinanden, da de kan ridse hinanden.

Når du køber smykker hos Evena kommer de altid i en smykkeæske, hvor du kan opbevare dem sikkert. Et smykkeskrin er også en god måde at opbevare dine smykker på, samtidig med du kan organisere dem.

Se vores udvalg af smykkeskrin

Læs også: Sådan finder du selv ud af, hvad dine smykker er lavet af