Sådan finder du selv ud af, hvad dine smykker er lavet af
Smykker produceres i mange slags metaller og måden du ved, hvilke slags metaller smykkerne i dit smykkeskrin består af, er ved at kigge på det lille nummer, du kan finde på dit smykke. Dette nummer kan nemlig bruges til at identificere, om dine smykker er af sølv, guld og hvor mange karat af det, du finder i dine smykker.
Vi har lavet en oversigt til dig, så du selv nemt kan finde ud af, hvilke metaller dine smykker er lavet af.
Hvad betyder tallene i smykker?
Tallene i dine smykker indikerer, hvor stor en procentdel et metal udgør af dit smykke.
925 Sterling sølv
Smykker med 925 stemplet betyder at smykket er fremstillet af 92,5% ægte sølv. I sølvsmykker er dette ofte det tal du vil finde, da metallet er meget udbredt i smykkeindustrien. Dette skyles bl.a. at metallet er allergivenligt, hvilket er vigtigt, da smykker konstant er i kontakt med din hud. 925 sterling sølv er det, som de fleste af smykkerne du finder i vores shop er lavet af.
333 8 karat guld
333 finder du i guldsmykker lavet af 8 karat guld. Her udgør guld 33,3 %, hvoraf resten af materialet som oftest er udgjort af sølv eller kobber, som har indflydelse på smykkets farve.
585 14 karat guld
Står der 585 i dine guldsmykker betyder dette, at dine smykker er af 14 karat guld. 58,5 % af smykket består af guld, mens resten igen består af enten sølv eller kobber, alt efter hvilken farve producenten af smykket er gået efter.
750 18 karat guld
Finder du 750 i dine guldsmykker betyder det, at dit smykke er 75% lavet af guld. Her begynder mængden af guld virkelig at vise sig i smykkets farve, da det her begynder at få et mere guldskær, set i forhold til smykker med 8 og 14 karat guld.
999 24 karat guld
24 karat guld er det pureste guld, du finder på markedet og bliver også i daglig tale kaldt finguld. Har dine guldsmykker 999 stemplet, udgør guldet 99,9 %, hvilket også gør smykket meget tungere, set i forhold til de andre guldsmykker.
Hvad betyder det, når et smykke er guldbelagt?
Når vi og andre skriver, at smykker er guldbelagt eller forgyldt, betyder det, som ordet også indikerer, at et smykke kun er belagt med guld. Det er altså ikke massiv. Smykket vil primært bestå af et andet metal, hvor de forgyldte smykker her hos Evena som oftest vil bestå af 925 sterling sølv, hvilket sikrer, at smykket er robust. Forgyldte smykker du finder på vores shop vil typisk være forgyldt i 18 karat guld, der gør at den gyldne farve stadig virkelig skinner igennem.
Forgyldte smykker er utrolig populære grundet det gyldne og eksklusive look smykket får, men stadig til en rimelig pris, fordi det kun er det yderste lag, der består af guld. Derfor kan du med forgyldte smykker også opleve, at guldet kan fade over tid. Dette kan du så vidt muligt undgå ved at passe godt på dem.
Vi har lavet en vedligeholdelsesguide til dine smykker, så du kan forlænge dine smykkers holdbarhed, farve og glans.
Står du i den situation, at du har forgyldte smykker, som har mistet sit gyldne lag, tilbyder nogle smykkebutikker, at du kan få guldbelagt dine smykker mod betaling. Her vil prisen afhænge af, hvor mange karat guld dit smykke skal forgyldes med og hvor tykt dette lag skal være, samt evt. gebyr for at få det lavet.
Hvad er hvidguld?
Hvidguld har ikke altid været en ting, men er gennem tiden blevet mere og mere populært. Hvidguld er ikke et “rent” metal, men derimod en blanding af guld og andre metaller. Hvidguld er specielt populært blandt dem, der ønsker et guldsmykke, men ikke vil have det gule skær, som guld kan have, da smykker af hvidguld tit med det blinde øje kan forveksles med sølvsmykker.
Her blandes guld med metaller som f.eks. sølv eller kobber, alt efter hvilken farve man ønsker smykket skal have. Fordi metallet primært består af guld, vil det stadig have den høje værdi, men uden den meget gennemtrængende guldfarve. Samtidig er hvidguld også stærkere end eksempelvis sølv, og er derfor ideelt at bruge til tynde smykker, der gerne må ligne sølv.
Hvorfor er der også bogstaver i mine smykker?
Nogle smykker vil du opdage også har nogle bogstaver indgraveret i smykket. Dette er en indikator for, hvem der har produceret smykket, og kaldes derfor også et navnestempel. Er du nysgerrig på, hvem der har fremstillet dit smykke, kan du slå navnestemplet op i ædelmetalkontrollen. Her finder du både navnet på producenten men også hvilket årstal stemplet er blevet lavet.
Smykker produceret i Danmark og har en vis størrelse og vægt skal lovgivningsmæssigt altid have navnestemplet og lødigheden (altså tallene tidligere i guiden, der indikere, hvilket metal smykket er lavet af).